Print

Recept: Zelf Mango Chutney maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. 

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
  • Category: Dips, dressings, sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 rijpe mango’s
  • 1 el. gemalen komijn
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • 1 tl. zwarte mosterzaadjes
  • 1 tl. paprikapoeder
  • ½ tl. zout
  • flinke snuf vers gemalen zwart peper
  • 4 el. bruine suiker (ca 60 gram)
  • 4 el. witte wijnazijn (60 ml)
  • 3 el. gembersiroop
  • neutrale plantaardige olie, om te bakken

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Was de rode peper en snijd heel fijn. Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit af. Snijd eerst in plakken of repen en vervolgens in stukken van 2-3 cm.
  2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de sjalotten totdat ze glazig worden. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee.  Tot slot voeg je de komijn, kurkuma, mosterdzaadjes, paprikapoeder, zout en zwarte peper toe. Bak de specerijen 1 minuut mee.
  3. Voeg daarna de bruine suiker, witte wijnazijn, en gembersiroop toe en roer goed door. Voeg nog extra 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Breng aan de kook, zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussentijds regelmatig door, vooral over de bodem van de pan. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat extra water toe. Mango chutney hoort wat stroperig te worden, net zoals bij het maken van jam. Tot slot proef je de chutney en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Schep de hete chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.

Notes

Bewaar je mango chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze gerust 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast.