Print

Recept: Lepinja (platbrood uit de Balkan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Balkan keuken omvat ook veel vleesgerechten van de grill. En die serveer je het liefst met een heerlijke platbrood genaamd Lepinja. Ook wel somun of een pita broodje genoemd en ideaal om te vullen met gegrild vlees, gesneden uien, ajvar en zure room! Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.

Ingredients

Scale
  • 100 ml melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • ½ tl suiker
  • 250 gram (patent)bloem
  • 150 ml handwarm water
  • ½ tl zout
  • ½ tl zonnebloemolie
  • fijn tarwegriesmeel, voor het uitrollen
  • (optioneel) sesamzaad of nigellazaad

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • huishoudfolie of een schone (ongeparfumeerde) theedoek
  • bakpapier
  • kleine sprayflacon voor water

Instructions

  1. Verwarm de melk kort in een steelpannetje. Let op! niet warmer dan 30 graden. Voeg de gedroogde gist en suiker toe, roer door elkaar en laat 10 minuten staan zodat er bellen kunnen gaan vormen en het gist actief wordt.
  2. Ondertussen stop je de (patent)bloem in de mengkom van de mixer en zet het water klaar. Kneed met deeghaak de bloem door het water en melkmengsel gedurende 5 minuten op middelmatig. Voeg dan pas het zout toe en mix nog een extra 3 minuten.
  3. Vet een kom in met de olie en plaats het deeg hier in. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat 45 minuten rusten op een warme plek. 
  4. Bestuif een werkplat met het fijne griesmeel en verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Vouw het deeg steeds stukje voor stukje naar binnen om ballen van te vormen en breng ze op spanning (opbollen). Plaats ze daarna met de naad omlaag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Normaliter kun je 4 stuks kwijt op 1 bakplaat. Dek af met folie of theedoek en laat het deeg nu weer 20 minuten rijzen.
  5. Maak vervolgens je vingers nat en druk de bolletjes deeg zachtjes uit tot ronde lapjes van 0.5 cm dikte (zie foto’s). Dek wederom af met folie of theedoek en laat weer 20 minuten rusten. Ondertussen ga je ook de oven voorverwarmen op 250 graden Celcius (220 hetelucht).
  6. Snijd nu met een broodmesje een ruitje patroon op het deeg. Let op: niet doorsnijden dus en laat de randen onaangeroerd. Optioneel kun je nu het brood een klein spraytje water geven en bestrooi direct met sesamzaad (wit) en-of nigellazaad (zwart).
  7. Bak de Lepinja platbroden gedurende 8-10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  8. Zodra ze uit de oven komen verplaats je ze naar een afkoelrek en spray je ze in met water. Laat natuurlijk drogen want dit zorgt voor zachte broodjes. Serveer afgekoeld.

Notes

Dit super verse platbrood blijft 1-2 dagen goed. Je kunt ze dus al een avond voor je barbecue gaan maken en in een broodzak bewaren. Na 24 uur begint het echter zijn vochtigheid te verliezen en wordt droger.