Print

Kweeperenjam maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In september en oktober vallen de peren letterlijk van de bomen. Zo kregen wij een flinke lading kweeperen in handen en maakte daar deze verrukkelijke kweeperenjam mee. Het is een makkelijk recept, lekker kruidig van smaak en past perfect op brood als beleg, op een kaasplankje, over wafels, pannekoeken, in taart en meer.

Ingredients

Scale
  • 1.500 gram Kweeperen
  • 1.000 gram geleisuiker
  • 800 gram water
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4-5 kruidnagels

Extra:

  • steriele  jampotjes of weckpotjes (bijv. 4x 330 ml)*
  • pureerstaaf (0ptioneel)
  • trechter

Instructions

  1. Schil de kweeperen, snijd in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in blokken en stop in een ruime pan.
  2. Voeg geleisuiker en water toe, evenals kaneelpoeder, citroensap en kruidnagels. Plaats de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de jam gedurende 60 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Je kunt er eventueel voor kiezen om met een pureerstaaf (blender) de hete massa kort te pureren als je van minder stukken kweepeer houdt, maar dit hoeft niet. 
  4. Plaast een trechter op de jampotjes en giet deze voorzichtig vol met de kweeperenjam. Schroef direct de deksels erop en laat de jams volledig afkoelen. In de voorraadkast blijven deze gesloten potjes maanden houdbaar. Eenmaal geopende bewaar je de jam in de koelkast, daar blijft het gerust een paar weken goed maar ruik en kijk altijd goed voor gebruik.

Eet smakelijk!

Notes

* om je jampotjes te steriliseren stop je schoongemaakte open potjes met losse deksel in een ruime pan met kokend heet water. Alles dient onder te staan en gedurende 5 minuten door te koken. Haal daarna met een tang uit het water en laat potjes en deksels aan de lucht drogen.