Print

Recept: Kool met Gemberroom a la Ottolenghi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Je hebt er even een waslijst aan ingrediënten voor benodigd, maar dit recept voor kool met gemberroom met verdovende olie is een top gerecht van de Israelisch-Britse chef Yotam Ottolenghi! Een smaakvol bijgerecht van spitskool, gember, limoen, pittige specerijen en romige kaas! 

Ingredients

Scale
  • 50 gr vers geraspte gemberwortel
  • 220 gr roomkaas
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 el limoensap
  • 1 spitskool
  • 1 el sojasaus
  • zout

Voor de ‘verdovende olie’:

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 60 gr gepelde sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 10 gr geschilde verse gember, fijngeraspt
  • 0,5 rode chili peper
  • 1 hele steranijs
  • 1 el. rode paprikavlokken
  • 1 tl chilivlokken
  • 1,5 tl szechuan peperkorrels, grof gekneusd
  • 1.5 tl tomatenpuree
  • 1 tl zwarte sesamzaad
  • 1 tl witte sesamzaad

Instructions

  1. Ga als eerste aan de slag met de ‘verdovende olie’ maken.Verwarm hiervoor 2 eetlepels van de zonnebloemolie in een klein pannetje op middelmatig vuur. Hou de rest van de olie nog even apart, evenals de tomatenpuree en sesamzaadjes. Voeg de sjalot, knoflook, gember en specerijen samen in de pan en bak alles 5 minuten zodat de sjalot gaar is.
  2. Voeg nu de tomatenpuree toe en sesamzaadjes toe en bak ook 2 minuten mee. Draai daarna het vuur naar de laagste stand en schenk de overgebleven 120 ml olie erbij. De olie mag niet gaan borrelen maar dient nu 10 minuten zachtjes te sudderen en infuseren.
  3. Ondertussen ga je de gemberroom maken: druk 50 gr. vers geraspte gemberwortel door een theezeefje om al het sap uit te persen. Je hebt 2 eetlepels gembersap nodig. De pulp gooi je weg. Roer het gembersap door de roomkaas, samen met de knoflook, limoensap en een snuf zout. Zet apart.
  4. Breng een grote pan met water + zout aan de kook. Verwijder het uiteinde van de spitskool, snijd de spitskool in 4 parten en haal de bladeren los van de stronk. Blancheer de kool 2 minuten in de pan zodat ze net gaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Dep ze daarna droog met keukenpapier en laat afkoelen.
  5. Combineer in een kommetje de sojasaus met 3 eetlepels van de verdovende olie. Voeg daarna ook 1 eetlepel van de ‘stukjes’ uit de pan toe. Strijk de gemberroom uit over een grote schaal of bord. Verdeel hier de koolbladeren bovenop en lepel er het oliemengsel overheen. Heerlijk met voorverwarmde Libanese wraps! Serveer direct.

Groetjes, Betty