Print

Recept: Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 1 uur marineren
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 1 liter pot 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram snoepkomkommers
  • 50 gram wortel
  • 1 bosui
  • ¼ peer, geschild en geraspt *
  • 10 gram fijn zout **
  • 1 el. Gochujang (rode peper pasta)
  • 1 el. Gochugaru (gedroogde rode pepers)
  • 1 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl geraspte knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl vissaus

Extra:

Weckpot

Instructions

  1. ⁠Was de snack komkommers en snijd ze in ringen. Plaats in een mengkom. Schraap de wortel, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Maak de bosui schoon en snijd in ringen. 
  2. Stop de groenten met de andere ingrediënten samen in een mengkom. Roer het geheel even goed door elkaar en laat 1 uur staan om te marineren. Je kunt het dan meteen gebruiken en serveren.
  3. Wil je de komkommer kimchi langer bewaren? Trek dan een plastic handschoentje aan en stop alles in een schoongemaakte weckpot van 1 liter in houd. Ook het reeds losgekomen vocht voeg je toe. Maak de rand schoon en doe de deksel dicht. Bewaar de Oi Kimchi in de koelkast.
  4. Wees er op bedacht dat er veel water uit de komkommers getrokken zal worden. De pot zal zich dus ook meer en meer gaan vullen met vocht. Na een aantal dagen kunnen de groenten ook daarom ‘papperig’ gaan worden en is het advies om komkommer Kimchi niet meer dan 7 dagen te bewaren. ⁠

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Het fruit is bevordelijk voor de fermentatie. Gebruik een stukje peer of bijvoorbeeld een appel voor een beetje een zoetje en zuur. Je kunt ook eventueel een halve citroen uitknijpen en toevoegen.

**je houdt 1.5 – 2% zout aan op het gewicht van de groenten. Maak je dus meer of minder van dit recept, weeg dan de gesneden groenten (komkommer, wortel en bosui) af en daarmee ook de hoeveelheid zout. Voor 500 gram groenten gebruik je dus max 10 gram zout = 2%