Print

Knoflookcurry met bonenrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram rijst
  • 75 gram black eyed beans (‘zwartoogbonen’)
  • 40 teentjes knoflook (1 bolletje heeft gemiddeld iets meer dan 10 teentjes)
  • Een halve rode ui
  • 0.5 tl. zout
  • Een flinke snuf kurkuma
  • Een halve groene chilipeper
  • 5 curryblaadjes (vers of gedroogd)
  • 2 bladeren pandan
  • 2 tl. geroosterde currypoeder
  • Kaneelstokje van 1 bij 1 cm. 
  • 75 ml. kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Bereid de bonen en rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik je gedroogde bonen hou dan rekening met week- of kooktijd. De black eyed beans die ik gebruikte moesten namelijk 1 uur zachtjes doorkoken. Kook de bonen en rijst in een aparte pan. Als je dat lekker vindt, voeg dan wat reepjes pandan (1 van de 2 bladeren) toe aan de rijst tijdens het koken. Verwijder deze wel weer voor het serveren. Schep de bonen en rijst door elkaar zodra ze beide gaar zijn. 
  2. Snij de uiteinden van de knoflook en halveer alle teentjes in de lengte. Pel vervolgens het schilletje ervan af. Meng de knoflook in een kom met het zout en de kurkuma. Zet apart.
  3. Vervolgens snij je de ui in hele dunne halve ringen, de chilipeper snij je ook alvast heel fijn en knip het andere blad pandan in reepjes. Gebruik 4 reepjes van 1 bij 2 cm.
  4. Verwarm een el. zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de ui, pandan, chilipeper, het kaneelstokje en de curryblaadjes toe. Schep alles goed door elkaar en bak totdat de ui karameliseert. Zet het vuur zachter en voeg de knoflook toe. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de geroosterde currypoeder toe. Roer het mengel nog eens goed. Als laatste schep je de kokosmelk en 75 ml. gekookt water erdoorheen.
  5. Laat de knoflookcurry zachtjes doorkoken voor 25-30 minuten. Roer regelmatig. De curry is klaar zodra de saus dik is en wanneer je roert de bodem zichtbaar blijft.   
  6. Voor het serveren verwijder je de pandan en het kaneelstokje. De curryblaadjes kun je eten, maar als je dit niet lekker vindt verwijder je deze ook uit de knoflookcurry. 

Geniet ervan!

Liefs, Nanda