Op deze Meatless Monday maakte ik een romige, vegan rode bietencurry met tomaten, garam masala kruiden en kokosmelk. Een heerlijke combinatie, lekker verwarmend voor op een koude winteravond.
400 gram kikkererwten, uit blik, pak of glas (uitlekgewicht)
2 el. garam masala
4 takjes verse koriander, fijngehakt
300 gram Basmati rijst
3 el. kokosolie
Zout en peper
Instructions
Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de uien en snij en snipper deze. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schil de gember en snijd fijn of rasp deze. Giet de kikkererwten af, spoel goed na met koud water en laat uitlekken.
Verwarm de kokosolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de uien glazig in 2-3 minuten. Voeg vervolgens de knoflook, gember, tomatenpuree, kurkuma en chilipoeder toe en bak dit even goed mee gedurende 1 minuut. Tot slot gaan de blokjes tomaten en geraspte rode bieten er ook bij en schep het geheel goed om gedurende een paar minuten.
Schenk de kokosmelk in de pan, plaats de deksel en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de rode bietencurry gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken.
Tussendoor roer je de saus af en toe door en gebruik je de tijd om de rijst naar wens te bereiden. Dit kan in een rijsstomer of in een pan met ruim kokend water. Check hiervoor de gebruiksaanwijzing.
Als de curry bijna klaar is voeg je de garam masala en de kikkererwten toe. Roer goed door en proef de curry om nog naar eigen nog smaak zout en peper toe te voegen. Serveer dit gerecht met de rijst en bestrooi vlak voor het serveren met de koriander.