Print

Recept: Indiase Tomaten Chutney

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze pittige Indiase tomaten chutney is een geweldige smaakmaker uit de Indiase keuken. Tomaten en uien worden ingekookt tot een zoet zure compotejamchutney en die smaakt fantastisch bij bijvoorbeeld curry gerechten, maar ook diverse indiase deeghapjes, of simpelweg bij platbrood zoals naan en chapati.

  • Author: Nanda Appelman
  • Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 grote witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode spaanse peper
  • 500 gram trostomaten
  • 2 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 50 ml. rode wijn azijn
  • 3 el. bruine suiker
  • 3 el gehakte gember
  • neutrale plantaardige olie, om te bakken

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in blokjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel van de peper, eventueel verwijder je de zaadlijst (uitschrapen met een lepel) om minder pittig te maken. Snijd de tomaten doormidden, vervolgens in partjes en daarna in blokjes. Het vocht en de zaadjes wordt ook gebruikt in dit recept.
  2. Verwarm 2 el. olie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook, peper en tomaten toe en bak 1 minuut mee.
  3. Daarna gaat de komijn, zout, paprikapoeder en zwarte peper erbij en bak je deze ook 1 minuut aan om de smaken los te laten komen.
  4. Giet nu rode wijnazijn, bruine suiker en gehakte gember erbij en roer goed door.  Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schenk daarna de hete tomaten chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.

Notes

Bewaar deze tomaten chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast.