Print

Recept voor Iers Sodabrood maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het recept dat niet mag ontbreken tijdens St. Patricks Day. Dit Iers sodabrood is niet voor niets landsfavoriet en super makkelijk om te maken. Het kan met een keukenmixer, maar ook gewoon met een pollepel gemengd worden. Het deeg hoeft ook niet eens te rijzen! Het dankt zijn mooie gelige kleur aan de reactie van karnemelk met baking soda. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 1 brood 1x
  • Category: brood
  • Cuisine: Ierse keuken

Ingredients

Scale
  • 600 gram fijne bloem naar keuze (bijv. patentbloem) *
  • 3 el. fijne suiker (30 gram)
  • 1 tl. bakingsoda (7 gram)
  • 1 tl. zout (7 gram)
  • 60 gram KOUDE roomboter
  • 500 ml Karnemelk **
  • (optioneel) 100 gram rozijnen

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Gebruik je een pizzasteen of broodpan verwarm deze dan meteen vanaf het begin mee in de oven.
  2. Stop de bloem, suiker, baking soda en zout in een ruime mengkom roer goed door.
  3. Snijd de koude roomboter in blokjes voeg toe aan de bloem. Wrijf nu tussen je fingers de blokjes tot een kruimelig deeg . Je kunt hier ook twee messen voor gebruiken om de roomboter door de bloem te snijden. Je krijgt een licht korrelig en zanderige structuur en dat is perfect!
  4. Schenk de karnemelk erbij en roer met een houten pollepel door en laat alles samenkomen tot een gemengd geheel. Tot slot gaan de rozijnen erbij en kneed dit er rustig doorheen, maar niet teveel kneden. 
  5. Bestuif een werkblad met een extra bloem en haal het deeg uit de kom. Vouw het deeg met een paar slag tot een soort ronde, maar beetje platte bal. Werk daarbij van buiten naar binnen en niet langer dan nodig is om er vorm aan te geven. Het mag er echt brokkelig en rustiek uitzien. Pak het deeg op, draai om en leg op een bakplaat met bakpapier of de gloeiend hete pizzasteen of voorverwarmde broodpan.
  6. Tot slot snijd je de bovenkant van de deegbol in met een scherp mes. Dit mag echt wel ruim een centimeter diep zijn en traditioneel gezien plaats je een ‘kruis’ bovenop het brood.
  7. Bak het Iers Sodabrood in het midden van de oven gedurende 40 – 45 minuten gaar. Meten is weten: 88 – 93 graden kerntemperatuur is perfect. Haal daarna het brood uit de oven en plaats op een rooster om volledig af te koelen.
  8. Je kunt het brood 2-3 dagen bewaren. Een sneetje ervan toasten in een broodrooster maakt het oude brood ook weer een stuk lekkerder!

Eet smakelijk!

Notes

* Volkoren Sodabread met Karwijzaad:

Voor het bakken van 1 stuks sodabrood houd je 600 gram bloem en meel aan. De verdeling en zelfs meelsoorten hiervan kun je helemaal naar wens samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor gelijke delen tarwebloem, volkoren meel en roggemeel gaan (ieder 200 gram) voor een meer vezelrijke versie van Sodabrood. Laat in dat geval de rozijnen achterwege en voeg bijv. 1 tl. karwijzaad toe aan het deeg voor een klein zoetje.

** ‘Homemade Karnemelk’:

Heb je geen 500 ml karnemelk in huis? Schenk dan 470 ml (volle) melk in een kannetje en voeg hier het sap van 1 uitgeperste citroen (30 ml) aan toe. Roer goed door en laat 10 minuten staan. Roer daarna nog 1x goed door en je homemade ‘karnemelk’ is nu klaar voor gebruik 🙂