Print

Recept: Hele knolselderij uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ga jij dit jaar aan de slag met een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan kan ik je deze hele knolselderij uit de oven zeker aanraden! Smeer hem in met kruidenboter en pof de kn0lselderij met knoflook in de oven. Snijd hem in plakken of parten en geniet van een lekker en makkelijk vegetarisch kerstdiner!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2 uur
  • Total Time: 2 uur en 15 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Method: roosteren
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 knolselderij
  • 70 gram kruidenboter (op kamertemperatuur)
  • ¼ tl. paprikapoeder
  • 3 knoflook tenen
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes

Extra:

  • aluminium folie
  • kleine ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht) en plaats een ovenrooster net onder het midden van de oven.
  2. Boen de knolselderij goed schoon onder de stromende kraan. (ik gebruik hier het borsteltje voor waar ik tevens mijn citroenen mee boen). Droog hem daarna goed af met keukenpapier.
  3. Scheur twee grote rechthoeken aluminiumfolie af en leg deze als een kruis op elkaar. Prak vervolgens het paprikapoeder door de kruidenboter heen.
  4. Leg de knolselderij op het werkblad, met de ‘wortelkant’ naar boven. Smeer de knolselder helemaal in met de boter. Pak hiervoor steeds een beetje boter met je vingers en smeer goed uit. Door de warmte van je handen wordt de boter goed smeerbaar. Plaats daarna in het midden van het aluminiumfolie en vouw de stukken naar boven. Alles dient goed aan te sluiten en luchtdicht zijn, maar laat nog een opening bovenop vrij!
  5. ‘Plak’ de laurier boven op. Gebruik de zijkant van een koksmes om de knoflook helemaal plat te slaan (velletjes hoef je niet te verwijderen). Leg bovenop de laurier. En tot slot leg je de tijm er op. Sluit nu de folie bovenop ook helemaal en plaats de ingepakte knol in de ovenschaal. 
  6. Bak de knolselderij gedurende 2 uren helemaal gaar in de oven. Haal daarna de schaal er uit en laat nog 5 minuten in de folie afkoelen. Vouw een klein stukje open en prik in de knolselderij met een sateprikker: de zou heel mooi door het ‘vlees’ heen moeten gaan en dan is hij echt gaar. Serveer direct!

Fijne feestdagen en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je dit gerecht compleet vegan maken? Gebruik dan Flora plant vegan ‘roomboter’ en maak daar zelf een kruidenboter mee. Deze kun je dan gebruiken om de knolselderij mee in te smeren.