- Verwarm een scheutje olie in een kleine kookpan en bak hierin de blokjes wortel en aardappel gedurende 5 minuten op medium hoog vuur aan. Voeg de doperwten, samen met de bouillon en laurierblad toe en breng aan de kook gedurende 20 minuten. Giet daarna de groenten af, maar vang de bouillon op. Verwijder het laurierblad en laat beiden afkoelen.
- Ondertussen snijd je de kabeljauw in stukken van 2 -3 cm. Stop de kabeljauw in een separaat kookpannetje en giet hier de slagroom bij. Verwarm de room en laat de vis 5 minuten zachtjes mee koken. Giet de vis af door de bolzeef maar vang de room op. Laat beiden afkoelen.
- Nu dien je een 50-50 mengsel van room en bouillon te maken. Dus bij ca 250 ml slagroom giet je 250 ml bouillon. Roer het geheel goed door elkaar en laat volledig afkoelen. De rest van de bouillon heb je niet meer benodigd – is wel lekker om uit een kopje op te drinken overigens!
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier. Haal nu tevens de plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer en laat in de volgende 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
- Verwarm in het kookpannetje deze keer de roomboter. Wacht tot deze gesmolten is en voeg de bloem toe. Je maakt nu een ‘roux’ door deze twee tot een papje te roeren terwijl het rustig aanbakt gedurende 2-3 minuten. Let op! je roux dient niet te bruin te bakken!
- Blus de roux af met de afgekoelde (!) bouillon & slagroommengsel. Breng het geheel nu aan de kook en laat een paar minuten doorkoken tot het begint in te dikken. Zet dan het vuur uit. Daarna breng je de roomsaus op smaak met sap & rasp van de citroen en voeg je ook de fijngehakte dille (of peterselie) toe. Proef de vulling en breng eventueel op smaak met peper en zout. Tot slot roer je de gare groenten en vis door deze saus.
- Leg 6 plakken hartige taartdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die een paar cm groter is dan de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm en vorm een kleine opstaande rand. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
- Schep nu de visvulling op de bodem en strijk glad met een lepel. Leg de overige 4 lapjes hartige taart deeg op elkaar en rol ook deze uit tot een lap groot genoeg om de Fish Pie mee af te dekken. Druk met de appelboor een gaatje in het midden van de Fish Pie zodat de warmte kan ontsnappen. Kwast de bovenkant in met een geklutst ei en bak de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant dient goudbruin te zijn gekleurd. Serveer direct en geef er eventueel nog een kleine groene salade bij.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty