Print

Recept: Guinness Stoofpot in een broodkom

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Harry Potter fans opgelet! Het kookboek ‘ De Kookschool voor Potterheads’ staat boordevol echt Britse recepten om van te smullen. Zo ook deze Guinness Stoofpot in een broodkom. Heerlijk mals gestoofd rundvlees in donker bruin bier van Guinness®, met wortels, zilveruitjes en aardappels. Zo lekker dat ik hem ook moest delen met jullie!

  • Author: uit de Kookschool voor Potterheads kookboek
  • Prep Time: 35 min.
  • Cook Time: 2 uur en 10 min.
  • Total Time: 2 uur en 45 minuten
  • Yield: 4 -6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram sukadelappen *
  • 2 uien
  • 1 tl. karwijzaad
  • 5 takjes tijm
  • 1 el. tomatenpuree
  • 300 ml Guinness® bier
  • 700 ml. runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 500 gram wortels
  • 400 gram aardappels
  • 100 gram zilveruitjes (+ extra het vocht uit de pot)
  • 46 grote volkoren broodjes
  • 23 el. zure room
  • zout & peper
  • plantaardige olie, voor het bakken

Instructions

  1. Snijd het vlees in blokken van 2x 2 cm. Pel en snipper de uien. Hak het karwijzaad grof (of gebruik een specerijmolentje). Spoel de takjes tijm af en schud uit. Ris daarna de blaadjes er af en hak het geheel grof.
  2. Verhit een grote soeppan of braadpan op hoog vuur. Voeg royaal olie toe en bak daarin de blokken vlees rondom bruin. Breng op smaak met zout en peper en schep daarna het vlees uit de pan. Zet apart.
  3. Zet het vuur nu lager en schenk nog wat extra olie in de pan. VOeg de uien en karwijzaad toe en bak het geheel goudkleurig en glazig. Roer de tomatenpuree er doorheen en bak 1 minuut mee. Blus vervolgens af met 100 ml Guinness® bier en laat het bier helemaal inkoken.
  4. Voeg daarna de bouillon, de rest van het bier, het gebakken vlees, laurier en tijm toe aan de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat met de deksel op de pan 90 minuten zachtjes doorstoven.
  5. Ondertussen schrap je de wortels en snijd in plakken van 2 cm dikte. Schil de aardappels en snijd in blokken van 2×2 cm. Stop de wortels en aardappels erbij in de pan, plaats weer de deksel en laat dit nu een extra 45 minuten mee stoven. Check tussentijds of er wat extra water aan toegevoegd dient te worden want de Guinness Stew dient niet droog te koken.
  6. Verhoog nu de temperatuur naar middelhoog. Voeg de zilveruitjes met 4 -5 eetlepels van het uitjesvocht toe. Laat nu de deksel van de pan af en kook in 20 minuten het geheel in tot een stevige brij.
  7. Ondertussen snij je kapjes van de bovenkant van de volkorenbroodjes af en hol ze uit met een lepel. (Gooi dit brood niet weg, dat kun je er gewoon bij serveren of door de stoofpot heen roeren aan tafel).
  8. Breng de Guinness Stoofschotel op smaak met peper & zout en schep daarna over in de broodkommen. Lepel vervolgens een halve eetlepel zure room op elke kom en serveer ze meteen

Bon appetit!

Notes

*Volgens het officiële recept wordt er 250 gram rundvlees (van de schouder) + 250 gram lamsvlees (van de schouder) gebruikt. Dat laatste kon ik niet zo snel aan komen dus heb alles vervangen door totaal 500 gram sukadelappen van rund. Maar probeer dus ook gerust het origineel uit met lamsvlees natuurlijk.