Print

Recept: Gözleme met spinazie en feta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gözleme zijn een soort in de pan gebakken Turkse platbroden die je dus kunt vullen met heel veel lekkere ingrediënten, zoals spinazie en Turkse witte kaas (Peynir) maar je kunt ook feta kaas gebruiken.

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 325 gram bloem + extra
  • ½ tl zout
  • 100 ml warme melk
  • 100 ml warm water
  • 1 el. zonnebloemolie + extra voor het bakken

Voor de vulling:

  • 100 gram diepvries spinazie blokjes (circa 7 deelblokjes)
  • 100 gram feta kaas
  • 1 el. fijngehakte peterselie
  • 1 tl. pul biber (of snufje chilivlokken)
  • zout & peper
  • 1 el zonnebloemolie

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • bakkwast
  • bakplaat of grote koekenpan

Instructions

  1. Stop de spinazieblokjes in een steelpannetje en laat smelten en ontdooien op medium vuur. Kook het een beetje ‘droog’ en schep uit de pan en in een diep bord en laat afkoelen tot gebruik.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg in de mixer kom. Plaats de deeghaak en kneed het Gözleme deeg gedurende 5 minuten op medium lage stand tot een stevig en samenhangend deeg. Kneed je met de hand? Trek hier dan gerust 10 – 15 minuten voor uit. Dek de kom af met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat 30 minuten rusten.
  3. Aan het einde van de wachttijd meng je de spinazie met verkruimelde feta, peterselie, pul biber, zout & peper en olie door elkaar. Maak er 6 porties (ter grootte van een flinke eetlepel) van.
  4. Verdeel het deeg in 6 porties van gelijke grootte. Vorm er ballen van en rol elke uit tot een ronde dunne cirkel van ca. 25 – 30 cm. Vouw de onderkant en bovenkant van het deeg een klein stukje naar het midden zodat je een rechte strook krijgt.
  5. Leg een portie van de vulling in het midden en spreid een beetje uit. Vouw vervolgens de weerszijden van het deeg over de vulling heen en zorg dat ze overlappen. Druk het vierkant of rechthoek zachtjes met de hand een beetje plat.
  6. Verwarm een grillplaat of grote koekenpan op middelhoog vuur. Vet deze lichtjes in met extra zonnebloemolie. Bak de platbroden in batches gaar: laat eerst 1-2 minuten aan een zijde bakken, draai om met behulp van een spatel en kwast de gebakken bovenzijde in met olie. Bak hier ook 1-2 minuten, draai om en kwast weer in met olie. Het omdraaien doe je in totaal 4 keer en dus ook 4x met olie bestrijken.
  7. Schep van de plaat of uit de pan op een serveerschaal en laat wat afkoelen.

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)

Notes

Liever verse spinazie blad? Gebruik dan iets minder, bijv. 80 gram en zorg dat je dit goed fijnhakt. Dit kun je rauw aan de kaas toevoegen en hoeft niet eerst gekookt te worden.