Print

Recept: Gevulde uien met gehakt en rijst (Sogan Dolmasi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de Turkse keuken kom je veel recepten voor gevulde groenten tegen. Deze Gevulde uien en gehakt en rijst heet ‘Sogan Dolmasi’ en is een heerlijke stoofmaaltijd die zowel als mezze (hapjes) of als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Lekker met brood en Turkse yoghurt.

Ingredients

Scale
  • 150 gram (baldo) rijst (of gebruik risotto rijst)
  • 78 grote uien, ge
  • 250 gram rundergehakt
  • 60 ml + 2 el zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram bladpeterselie
  • 1 el. tomatenpuree
  • 2 ½ el. Turkse peperpasta
  • 1 tl. gedroogde munt (of 1 el. verse)
  • 1 tl. pul biber
  • 1 tl. sumak
  • 2 el. roomboter

Extra:

  • bolzeef
  • schuimspaan
  • koekenpan

Instructions

  1. Meng in een ruime kom 150 gram Baldo rijst met ½ tl. zout en 500 ml water. Roer goed door en laat 30 minuten wellen.
  2. Ondertussen kun je alvast de uien pellen. Slechts 1 ui hiervan dien je fijn te snijden. De tomaat dient in kleine blokjes gesneden. Pel de knoflook en pers deze uit. En van de peterselie pluk je de blaadjes en deze hak je fijn.
  3. Giet de rijst af in een bolzeef en spoel na onder stromend water. Laat uitlekken.
  4. Breng een ruime pan met 3 liter water aan de kook. Snijd de overgebleven uien van boven naar beneden voor ongeveer de helft in. Stop ze in het water en kook gedurende 15 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat afkoelen.
  5. Voor de vulling meng je in een ruime kom de rijst met de fijngesneden ui, rundergehakt, 60 ml zonnebloemolie, de tomaat, knoflook, peterselie, tomatenpuree, 1 el. van de peper pasta, munt, pul biber, sumac, 2 tl. zout en ½ tl. gemalen zwarte peper.
  6. Pel voorzichtig (!) de buitenste lagen van de voorgekookte uien en tot je de kleine middelste delen over houdt.
  7. Verdeel 1 -2 eetlepels vulling over een uienvel en rol de ui er strak omheen. Leg de gevulde uien met de naan naar beneden in een ruime pan. Dek tot slot af met de middelste delen van de ui.
  8. Voor de saus verhit je een koekenpan op middelhoog vuur met de boter en overgebleven 2 el. zonnebloemolie. Voeg de rest van de peperpasta (1 ½ el.) en ¼ tl. zout toe en bak 2 minuten al roerende op het vuur. Neem daarna de pan van het vuur en voeg 350 ml. kokend water toe. Meng het geheel tot een gladde saus.
  9. Schenk de saus over de gevulde uien en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag, plaats de deksel op de pan en laat 40 -45 minuten zachtjes sudderen. Daarna neem je de pan van het vuur en laat nog 15 minuten staan.
  10. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld met Turkse yoghurt en Turks brood. 

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)