Print

Gevulde Appels uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze heerlijke gevulde appelbollen zijn naar recept van tv-kok Yvette van Boven. Zij heeft een eigen granola ontwikkelt met Oot en maakte er dit heerlijke winterse gerecht van. Deze gevulde appels uit de oven zijn een heerlijk ontbijt om van te smullen, maar ze kunnen ook heel goed als (kerst) dessert geserveerd worden.

  • Author: Yvette van Boven x Oot Granola
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt / Dessert
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 grote Goudreinet appels
  • 100 gram (Oot) granola *
  • 50 gram gemengde noten, grof gehakt (bijv. walnoten, amandelen, hazelnoten etc)
  • 2 eetlepels honing
  • 50 gram roomboter, in blokjes + extra voor invetten

Extra:

  • kleine ovenschaal
  • appelboor
  • 2 kaneelstokjes, ter decoratie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht). Vet de ovenschaal lichtjes in met wat extra boter en zet apart.
  2. Was de appels en gebruik de appelboor om het klokhuis te verwijderen. Je kunt eventueel een klein plakje van de onderzijde snijden zodat de appel stabiel blijft staan. Gooi het klokhuis en plakjes weg. Gebruik nu de appelboor om de appels verder uit te hollen. Doe dit voorzichtig en laat de wanden circa 1 cm dik. Plaats de uitgeholde appels in de ingevette ovenschaal.
  3. De uitgeholde appelstukjes hak je fijn met een mes en schep in een mengkom. Voeg granola, gemengde noten en honing toe aan de mengkom.
  4. Verdeel de boterblokjes in twee delen en voeg een helft toe aan de kom. Kneed met je handen de vulling goed door.  Vul hiermee vervolgens de holtes van de appels in de ovenschaal. Druk de vulling tussentijds goed aan.
  5. Als laatste top je de appels af met de overgebleven helft boterblokjes. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de gevulde appels gedurende 25-30 minuten in de oven. De appels dienen goudbruin te zijn en de vulling gaar. 
  6. Serveer de gevulde appels uit de oven het liefst (lauw)warm, eventueel met wat yoghurt (voor het ontbijt) of een bolletje ijs (als dessert). 
  7. Tip van Betty: snijd de kaneelstokjes in twee gelijke stukken. Zodra de appels uit de oven komen, steek je deze zachtjes een klein stukje rechtop in de vulling. Zo lijkt het net of de appels weer steeltjes hebben gekregen.

Eet smakelijk!

Notes

*Dit recept is lekker met Yvette’s Apple Pie Granola van Oot, deze is glutenvrij en vegan. Maar je kunt natuurlijk ook normale granola uit de supermarkt gebruiken, of ga voor een van onze eigen homemade granola recepten.