Simpele Italiaans bijgerecht voor gegrilde courgette met burrata en citroen. Lekker bij de barbecue, pasta, pizza of risotto. Maar ook uitstekend beleg voor crostini en bruschetta!
Was de courgette en snijd het harde uiteinde er af. Gebruik de mandoline om de courgette in lange dunne linten te schaven. Stop in een mengkom.
Giet de olie in een kommetje. Rasp de citroen met behulp van de zesteur en pers hem daarna uit. Voeg sap en zeste bij de olie. Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden en roer goed door elkaar. Giet het mengsel over de courgettes en hussel met je handen goed door elkaar. Laat even eventjes marineren. (TIP: Bij een barbecue kun je dit gerust 1-2 uren laten staan, buiten de koelkast.)
Verwarm de grillplaat voor. Verdeel de courgette – in delen – over de grillplaat en bak deze tot je mooie bruine strepen krijgt en de courgette een beetje zacht wordt en een paar keer omscheppend. Dit heeft echt maar een paar minuten benodigd. Haal daarna de courgette van de plaat af en plaats op een serveer schaal.
Alvorens je de volgende batch gaat bakken haal je eventjes wat keukenpapier of de grillplaat om vrijgekomen sappen te verwijderen. Ga zo door tot alle courgettes gegrild zijn.
Verdeel de burrata over de schaal, snijd desnoods al meteen in stukken, en bestrooi met de basilicum en pijnboom pitten. Je kunt de gegrilde courgette met burrata lauwwarm serveren. Door de warmte zal de burrata ook wat gaan uitlopen namelijk.