Print

Recept: Gebakken rijst met ei (fried rice)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze gebakken rijst (fried rice) met ei, tuinerwten en wortel. Een simpel, maar super smaakvol gerecht dat een normale doordeweekse avond toch net wat specialer maakt.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Aziatische keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram basmatirijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm. verse gember
  • 1 witte ui
  • 100 gram wortel (bospeen)
  • 75 gram tuinerwten
  • 2 bosuitjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 3 el. zonnebloemolie
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 2 biologische eieren
  • Peper

Instructions

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en los hierin het groentebouillonblokje op. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra je de rijst hebt afgegoten laat je het wat afkoelen. 
  2. Ondertussen pers je de knoflook alvast uit. Schil de gember en snij deze heel fijn. Meng de knoflook en gember in een kom met 1 el. sesamolie, 1 el. zonnebloemolie en de sojasaus. Zet nog even apart.  
  3. Vervolgens schil en versnipper je de ui. De wortel schrap je en snij je in plakjes, de bosui in dunne ringen.
  4. Verwarm 1 el. sesamolie samen met 1 el. zonnebloemolie in een wok- of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze totdat hij glazig wordt. Vervolgens voeg je ook de wortel, tuinerwten, de marinade van sojasaus, sesamzaadjes en de voorgekookte rijst toe. Roer alles goed door elkaar en bak het geheel zo’n 8-10 minuten. Tussendoor roer je regelmatig zodat de rijst niet aanbakt. Proef en voeg naar eigen smaak nog wat vers gemalen peper toe.
  5. In een aparte koekenpan verwarm je ondertussen de laatste el. zonnebloemolie. Bak de eieren in enkele minuten. 
  6. Zodra de rijst en eieren gaar zijn kun je de borden opmaken. Verdeel de gebakken rijst over de borden en de eieren daaroverheen. Strooi de cashewnoten en bosui-ringen eroverheen en het gerecht is klaar om te serveren!

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Notes

Heb je nog een ‘kliekjes’ of ‘leftover’ rijst en groenten in huis?

Dit is een ideaal gerecht om gebruik te maken van leftover rijst dat je over hebt van de dagen ervoor. Je kunt dan stap 1 van het recept overslaan en de leftover rijst bij stap 4 toevoegen. Circa 350 gram gekookte rijst staat gelijk aan 150 gr ongekookte rijst. 

Daarnaast kun je er ook allerlei restjes groenten in verwerken die je nog in de koelkast hebt liggen. Vind je het passen, bak deze dan vooral mee!