Print

Galette met champigons en kastanjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Die Fransen weten wel hoe je snelle en makkelijke hartige taarten maakt. Deze galette met champignons en kastanjes is dan ook een regelrechte aanrader om een keertje te maken. Lekker met prei, geitenkaas en honing is dit een verrukkelijk vegetarisch hoofdgerecht om van te smullen. 

Ingredients

Scale

Voor het galette deeg:

  • 125 gram bloem
  • 50 gram boekweitmeel
  • 125 gram  KOUDE roomboter
  • snufje zout
  • 23 el. KOUD water
  • 1 eidooier, voor het bestrijken

Vulling:

  • 250 gram kastanje champigons
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram voorgekookte kastanjes
  • 1 el. gedroogde Provencaalse kruiden
  • 2 el. slagroom
  • 1 el. cognac
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 12 el. honing
  • peper & zout
  • roomboter, voor het bakken

Extra:

  • foodprocessor
  • huishoudfolie
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste het deeg voor de galette. Stop hiervoor bloem, boekweitmeel, boter en zout in de foodprocessor en laat draaien. Tussentijds voeg je lepel voor lepel het koude water toe en laat opnemen tot het deeg zicht samenpakt tot een bal. Pak het deeg in huishoudfolie en plaats in de koelkast om 1 uur te laten koelen.
  2. Boen de champignons schoon en snijd in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Snijd de prei daarna in halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit. 
  3. Verwarm een hapjes pan of koekenpan op medium vuur en bak de uien en knoflook glazig in 2 -3 minuten. Voeg de champignons en de prei toe en bak deze ook 4-5 minuten mee. Verbrokkel de voorgekookte kastanjes boven pan, voeg de Provencaalse kruiden toe en bak mee al omscheppend gedurende 2 minuten. Blus af met de slagroom en cognac,, breng op smaak met zout en peper, schep nog een laatste keer goed om en zet daarna het vuur uit en laat een klein beetje afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Leg een baklaat vast klaar en plaats een stuk bakpapier op het aanrecht.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en druk met de hand of met een deegroller uit op het bakpapier. Gebruik gerust wat extra bloem op de roller en probeer een ronde lap van een halve cm dikte te maken. Trek het vel bakpapier daarna van het aanrecht op de bakplaat.
  6. Schep nu de gebakken groenten over de deeglap maar houd zo’n 2 -3 cm van de rand vrij. Verkruimel de geitenkaas over de groenten en sprenkel de honing er overheen. 
  7. Vouw nu voorzichtig de vrije rand van het deeg naar binnen, over de groenten heen, tot een galette vormt. Kwast de bovenkant van het deeg in met een losgeklopte eierdooier en bak de hartige galette met champignons en kastanjes in het midden van de oven gedurende 45 minuten.
  8. Laat de galette altijd een beetje afkoelen voor je hem van de bakplaat haalt. Het deeg is zeer kruimelig en valt uit elkaar. Je kunt de hartige galette lauwwarm of afgekoeld eten. 

Eet smakelijk!