Print

Recept: Char Siu (varkensvlees van de barbecue)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + marineren
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 9 - 13 uren
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Method: Barbecue
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale

  • 1 kilo procureur
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels shaoxing wine (of sherry)
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 2 el honing
  • 2 tl. Chinese 5 Spice poeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 1 tl maizena

Extra:

  • Ziploc bag, 2,5 L.
  • barbecue met deksel
  • vleesthermometer
  • drip pan met een laagje water
  • bakkwast

Instructions

  1. Haal de procureur uit de koelkast en 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dep goed droog met keukenpapier. Snijd de procureur in langwerpige repen van 5 cm dikte. Doe de repen in de ziplock bag en giet de marinade erbij. Sluit de zak met zo min mogelijk lucht er in en kneed de marinade even licht door het vlees. Plaats de zak daarna in de koelkast en laat 8 – 12 uur marineren.
  2. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en breng de temperatuur naar 175 graden Celcius. Plaats een drippan met een laagje water onderin de barbecue zodat de vleessappen niet op de kolen vallen en flinke rook veroorzaken.
  3. Haal het vlees uit de zak en plaats op de barbecue. Bewaar echter de marinade!
  4. Steek een vleesthermometer in 1 (of meer) stuk(ken) procureur en laat het vlees 30 – 40 minuten indirect grillen.
  5. Open na 25 minuten de barbecue kort om het vlees te bestrijken met de overgebleven marinade en laat daarna nog nog 5 minuten garen. Daarna opnieuw bestrijken en nog eens 5 minuten laten garen. Ga zo door tot het vlees een kerntemperatuur van 70 graden Celcius heeft.
  6. Mocht je nog een klein stukje ruimte hebben voor direct grillen, verplaats dan het vlees en schroei nog even 2 minuten boven direct vuur. Let goed op want de saus kan hier snel verbranden.
  7. Haal het vlees van de barbecue en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat zo 15 minuten rusten en snijd daarna de char siu in dunne plakjes.

Notes

Bezit je over een klein gietijzeren steelpannetje? Stop de marinade daar dan in en plaats deze na de eerste keer bestrijken ook op de barbecue. De marinade zal gedurende de rest van de tijd ook inkoken tot een stroperige barbecuesaus en nog mooier aflakken.