Print

Burgers met chili-uien jam

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze homemade burgers met chili-uien jam zijn er eentje om je tanden in te zetten! Cheeseburgers met sla en een pittige uiensaus als topping maken het geheel helemaal af. Voor erbij serveer je bijvoorbeeld een tomatensalade met ui. Frietjes kan of mag ook natuurlijk 😉

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram uien (wit, geel, of rood)
  • 1 teentje knoflook,
  • 1 el. gemalen chilipoeder *
  • 4 el. chilisaus (60 ml)
  • 4 burgerbroodjes
  • 4 eetlepels mayonaise + extra
  • 4 hamburgers
  • 4 plakken cheddar kaas
  • 100 gram ijsbergsla melange
  • ketchup
  • zout & peper
  • Boter of olijfolie, voor het bakken

Extra:

  • Koekenpan, grillplaat of BBQ

Instructions

  1. Als eerste ga je de chili-jam maken. Pel hiervoor de uien en knoflook. De uien snijd je in halve maan ringen en de knoflook hak je fijn. Verhit een klein scheutje olie in een pannetje en voeg de uien en knoflook toe. Bak ze goudbruin op middelhoog vuur gedurende een paar minuten. Roer dan de chilipeper erdoor en verlaag het vuur. Plaats de deksel en laat de uien gedurende 30 minuten zachtjes stoven.
  2. Haal de deksel van de pan en roer de chilisaus door de uien. Plaats de deksel en laat alles nog eens 30 minuten stoven. Hier dien je tussendoor wel een paar keer te roeren om aanbranden te voorkomen.
  3. Ondertussen verwarm je de koekenpan/grillplaat op middelmatig vuur. Laat goed warm worden en snijd de burgerbroodjes doormidden. Besmeer beide zijdes met elk een halve eetlepel mayonaise. Plaats met de besmeerde kant in de pan en laat een minuutje liggen tot mooi om te grillen en op te warmen. Verplaats daarna naar de serveerborden of schaal.
  4. Voeg een beetje olie of boter toe aan de koekenpan. Bij gebruik van de barbecue kwast je het grilrooster of bakplaat in met olie. Bak vervolgens de hamburgers rondom bruin volgens de baktijd vermeld op de verpakking. Meestal doe ik 3-4 minuten per kant. Als de burgers bijna klaar zijn plaats de plakken kaas. Laat eventjes staan en draai het vuur uit. Deze zullen door de warmte direct gaan smelten namelijk..
  5. Beleg nu elke burger met 25 gram sla op de onderzijde. Dan de burger met kaas en de chili-uien jam er bovenop. Eventueel voeg je nog wat ketchup toe aan de bovenkant van het broodje en plaats direct op de burger. Zachtjes aandrukken en serveer de burgers met chili-uien jam direct.

Eet smakelijk!!

Notes

*in plaats van 1 el. chilipoeder kun je ook een eetlepel verkruimelde gedroogde chilipepers gebruiken, of zelfs 1 hele verse rode spaanse peper in stukjes die je met zaadjes en al met de uien meebakt. Varieer dus gerust met wat jij thuis op voorraad hebt liggen!