Print

Bulgogi (Koreaans gegrild vleesgerecht)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Bulgogi betekent ‘Vuurvlees’ in het Koreaans, dus je kunt begrijpen dat je dit bekende Koreaans vleesgerecht dan ook op een Koreaans BBQ grill dient te bereiden. Maar uiteraard volstaat een ruime koekenpan of grillplaat natuurlijk ook! Heerlijk zoet en sappig gemarineerde entrecote rundvleeslapjes. Lekker met rijst of wikkel in slabladeren en eet uit het vuistje.

Ingredients

Scale
  • 400 gram entrecote, liefst een groot dik, plak
  • 68 el. sojasaus
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • ¼½ tl. gemalen zwarte peper
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 2 el. ui, geraspt
  • ¼ tl. Miwon (Ve-Tsin of zout)
  • ½ zoete Aziatische peer (evt. te vervangen door 4 el. 7up of Sprite)
  • 2 el. sesamolie
  • 1 tl. sesamzaad
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Voor erbij:

  • gekookte (sushi)rijst
  • kimchi
  • sla bladeren, om in te serveren

Instructions

  1. Beef Bulgogi bestaat uit flinterdunne plakken rundvlees. Het ideale formaat is 8x 15 cm en 2 -3 mm dikte. Je kunt hiervoor je slager vragen deze met een snijmachine in plakjes te snijden voor je. Of je koopt zelf een dik stuk entrecote en legt deze 30 minuten in de vriezer. Daarna kun je redelijk makkelijk zelf dunne plakken proberen te snijden met een goed vleesmes.
  2. Meng voor de marinade in een ruime kom de sojasaus met bruine suiker, knoflook, zwarte peper, bosuien, geraspte ui, miwon, peer, sesamolie, sesamzaad en voeg een extra 2 eetlepels water toe. Roer goed door elkaar tot de suiker oplost.
  3. Voeg de plakje vlees toe en schep goed om. Dek de kom af met folie en laat 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
  4. Verhit een (Koreaanse BBQ) grillplaat of koekenpan op middelhoog vuur en bestrijk deze lichtjes met de zonnebloemolie. Gebruik een tang om plakjes entrecote uit de marinade te halen en grill deze ongeveer 1 – 2 minuten aan elke kant. De mate van garing (rood-medium-doorbakken) is natuurlijk een persoonlijke kwestie.
  5. Haal de plakjes bulgogi van de grill en serveer dit Koreaanse vleesgerecht met de rijst, kimchi en slabladeren.

Eet smakelijk!