Was de parelgort in een vergiet. Zet een pan op het vuur met 0.5 liter koud water en voeg ook de parelgort toe. Breng het water aan de kook en laat de parelgort 25 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je de parelgort nog 5 minuten afgedekt in de pan staan. Als niet alle water is verdwenen laat je de pan nog even uitlekken.
Breek de hazelnootjes wat kleiner en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur. Als je vers gekraakte nootjes roostert, hou het dan goed in de gaten want de schilfertjes kunnen snel aanbranden in de pan.
Ondertussen was je de peren goed. Snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. De schil van een peer is erg gezond, het bevat o.a. vezels. Mocht je de schil nu echt niet lekker vinden, schil de peren dan ook.
Snij ook de gorgonzola alvast in dunne reepjes. Halveer de serranoham, leg er een stuk peer op, daar weer een reepje gorgonzola op en omwikkel het met de ham.
Meng de boerenkool in een kom met de parelgort. Schep de olijfolie, oregano en balsamico azijn erdoorheen en naar eigen smaak peper en zout. Plaats de omwikkelde peertjes op de boerenkool salade. En strooi als laatste de geroosterde hazelnootjes eroverheen.