Print

Recept: Bao Buns met buikspek (Gua Bao)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na! Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Houd circa 2 – 3 bao buns per persoon aan. Vul eventueel aan met een spitskool salade of noedelsoep.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2 uur en 10 minuten
  • Total Time: 2 uur en 25 minuten
  • Yield: 8 bao buns 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Chinese Keuken

Ingredients

Scale
  • 800 gr buikspek (of speklappen)
  • 1 liter kippenbouillon
  • duimpje gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • zonnebloemolie
  • peper & zout

Voor de ‘sticky’ saus:

  • 3 el (donkere) sojasaus
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 1 el Gochujang peper pasta (of harissa)
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • 1 el sesamolie
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook

Extra:

  • 8 bao buns (diepvries Toko)
  • 1 rode ui, in zeer fijne halve ringen
  • 1 rode peper, in dunne plakken
  • verse koriander
  • sesamzaadjes
  • stoommandje

Instructions

  1. Snijd de speklappen in de lengte doormidden, zodat je twee lange repen krijgt. Leg alle repen in een ruime pan en voeg hier de kippenbouillon aan toe. Snijd de gember in plakken van 0,5 cm dikte. Pel de knoflook en snijd tevens in dunne plakken. Voeg de gember en knoflook ook toe aan de bouillon evenals 1 el shaoxing rijstwijn. Breng het geheel aan de kook, daarna het vuur laag en laat de speklappen zachtjes gaar stoven gedurende 2 uur.
  2. Giet daarna de bouillon af. Let op: deze is een verrukkelijke basis voor een aziatische noedelsoep dus gooi niet weg! Laat de speklappen uitdampen en hak daarna elke reep in 3- 4 stukken.
  3. Meng alle ingrediënten voor de ‘sticky’ saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
  4. Verwarm een pan met een laag van 5 cm water tot het kookpunt. Plaats hier vervolgens de bamboe stomer met deksel bovenop.
  5. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes hierin kort maar krachtig aan tot ze beginnen te verkleuren. Breng op smaak met zout & peper. Schenk nu de ‘sticky’ saus erbij en bak de speklappen gedurende 8-10 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen want ze zullen gaan karameliseren.
  6. Ondertussen stoom je de bao buns volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Bij mij duurt dat ongeveer 3 minuten per batch van 3 – 4 broodjes. Vouw daarna de broodjes open en beleg deze met de gebakken speklapjes. Top af met de uienringen, bosui en verse koriander. Vouw het Gua Bao broodje dicht en serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty