Print

Appel Crumble uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het najaar is HET seizoen voor bakrecepten met appels! Deze Appel Crumble uit de oven is een favoriet van iedereen en is ook nog een heel makkelijk om te maken. Simpelweg Goudreinet appel (Elstar kan ook) in blokjes met suiker en kaneel, en afdekken met een kruimelig deeg van bloem, boter, suiker en havermout. Even bakken en genieten maar!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: dessert
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Voor de appels:

  • 4 Goudreinet appels
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 40 gram rozijnen (optioneel)

Voor de ‘crumble’:

  • 100 gram (koude) roomboter, in blokjes
  • 75 gram (volkoren) tarwebloem
  • 75 gram havermout
  • 100 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 2 eetlepels amandelschaafsel (optioneel)

Extra:

  • appelboor
  • ovenschaal (bijv. 20 x 30 cm)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Vet een ovenschaal vast in met een beetje olie of boter en zet apart.
  2. Was de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Je kunt de appels schillen maar dit hoeft niet perse. Snijd de appels in blokjes en stop in een ruime mengkom. Voeg de suiker en kaneel toe en schep om tot alles goed bedekt is. Verspreid de appels over de ovenschaal en verdeel hier eventueel rozijnen over. 
  3. Maak de mengkom schoon en voeg hier koude blokjes roomboter, bloem, havermout, suiker en zout aan toe. Kneed met je vingertoppen tot een (grof) kruimelig deeg. Strooi dit over de appels en zorg dat je alles goed verdeeld. Tot slot kun je het amandelschaafsel er overheen strooien.
  4. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven op een rooster ben bak de Appel Crumble in 30 minuten gaar. De bovenkant dient mooi goudbruin te zijn en de appels lekker zacht.
  5. Serveer dit gerecht het liefst warm, met bijvoorbeeld een beetje opgeklopte slagroom of vanille ijs.

Eet smakelijk!

Notes

Apple-Crumble ontbijt maken?

Ja dat kan zeker! Persoonlijk halveer ik hier liever de hoeveelheid boter en suiker (dus 50 gram ipv 100 gram), zodat het niet een mega zoet ontbijt wordt. Je kunt dit gerust de avond van tevoren voorbereiden en bewaar de ovenschaal afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend alleen nog even afbakken. Het kruimeldeeg begint dan ook meer op granola te lijken, en samen met de appels serveer je dit met een flinke lepel yoghurt of kwark. Dat is een heel goed begin van je (weekend)dag!