Print

Recept: zelf karamelsaus Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel. Heerlijk voor over taarten, pannenkoeken of zelfs pancakes.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 1 potje 1x
  • Category: Sauzen
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram kristalsuiker,
  • 75 ml water,
  • 125 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd,
  • 1 flinke eetlepel roomboter.

Instructions

  1. Doe het water en de suiker in een hoge pan (dat voorkomt spetteren) en breng op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is hierbij om NIET te roeren tijdens dit proces, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede.
  2. Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat je een mooie lichte (!) karamel kleur hebt, en haal dan de pan van het vuur.  Kook niet langer door dan nodig is, want dan kun je het suiker ‘verbranden’ en dat proef je!zelf karamelsaus maken recept
  3. Giet vervolgens  de voorverwarmde slagroom bij de karamel en roer goed door.
  4. Voeg hierna de boter toe en bind het geheel tot een mooie karamelsaus. Eventueel kun je deze karamelsaus nog een beetje inkoken om dikker te maken, maar houdt er rekening mee dat tijdens het afkoel proces de saus ook nog iets dikker wordt. 
  5. Eet smakelijk!
  6. Groetjes, Betty

Notes

Schoonmaak tip voor na afloop:

Als je pan eenmaal afgekoeld is, blijft de karamelsaus als een ware toffee plakken aan de pan. Dit schoon krijgen is heel eenvoudig: Giet een klein beetje afwasmiddel in de pan en schenk de pan vol met kokend heet water. De hoeveelheid warme water zorgt er voor dat de karamel zodanig ‘uit dunt’ en oplost in het sop. Daarna kun je dit weer heel gemakkelijk wegspoelen en schoonmaken.