De Meatless Monday van vandaag is deze lekkere tortilla met champignons en walnoten. Geloof mij, met een paar puntjes van dit machtige gerecht heb je de rest van de avond een goedgevulde buik!
Tortilla’s zijn een typisch spaans gerecht! Het is een omelet met aardappels als basis en de variatie mogelijkheden zijn eindeloos!
Tortilla met champignons
Een tortilla is vrij machtig gerecht. In dit recept komt dat door de van eieren, aardappelen, kwark, walnoten en lekker veel kaas (sorry, iets minder gezond maar mijn guilty pleasure). Ik las laatst ergens dat de Spaanse omelet of Italiaanse frittata (dat is bijna hetzelfde). Vroeger was dit een gerecht was voor de armen. Want het maken van een tortilla is namelijk goedkoop, maar wel heel voedzaam. Bovendien kun je het vullen met wat je ook maar hebt liggen in de koelkast. Ideaal dus voor kliekjes groente en vlees op maken.
Deze Spaanse omelet is wel wat anders dan een gewone omelet voor de lunch. Een Tortilla is namelijk veel rijker en zwaarder gevuld. Na het diner hield ik een paar punten over, dus die kon ik wel lekker bewaren voor de lunch de dag erna. Een aanrader, want je neemt het makkelijk mee in een bakje en kunt het ook prima koud eten.
Recept: Tortilla met champignons en walnoten
Cook
Inactive
Total
Yield 2 personen
Ingredients
- 5 eieren
- 200 gram volle kwark
- 200 gram kruimige aardappels
- 200 gram champignons
- 1 bosui
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram walnoten (ongezout)
- 75 gram Grana Padano
- Peper en zout
- 1 el. oregano
- 2 el. olijfolie
Instructions
- Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Kook de aardappels in zo'n 10 minuten gaar en zacht.
- Hak of breek de walnoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Snij ondertussen de ui, bosui en knoflook fijn en de champignons in plakjes. Verwarm 2 el. olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui totdat deze glazig wordt. Voeg vervolgens de bosui en champignons toe en bak deze 5 minuten mee.
- Giet de aardappels af en voeg ze, samen met de knoflook, oregano en een flinke snuf peper en zout, toe in de pan bij de ui en champignons. Bak dit nog enkele minuten mee.
- Breek de eieren in een kom en kluts ze samen met de kwark en een kleine scheutje water. Rasp de Grana Padano met een grove rasp en schep tweederde (50 gram) door het ei-kwark mengsel. Roer ook de walnoten door het mengsel.
- Schenk het ei-mengsel vervolgens in de koekenpan bij de groenten. Plaats een deksel op de pan en laat de tortilla met champignons 10 minuten bakken. Check de onderkant van de omelet wel in de tussentijd: als de omelet lijkt aan te branden, zet het vuur dan zachter.
- Na de 10 minuten keer je de omelet om. Als de bovenkant nog te nat is bak je hem nog iets langer aan dezelfde kant. Strooi de Grana Padano eroverheen, plaats de deksel weer op de pan en bak nog 5 minuten. Hou ook nu weer goed in de gaten of de omelet niet aanbrandt.
- Zodra beide kanten van de omelet lichtbruin zijn gekleurd is hij klaar om te serveren! Serveer de Spaanse tortilla met champignons en walnoten in aangesneden punten.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Courses Vegetarisch hoofdgerecht
Cuisine Spaanse keuken
Ga jij dit recept ook maken?
Tag @bettyskitchennl op Instagram en plaats hashtag #BettyskitchenNL.
Hi! Kan in plaats van kwark ook Griekse yoghurt gebruikt worden?