Print

Recept: Pita sa krompirom (Krompirusa)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 50 ml zonnebloem- of olijfolie

Ingrediënten vulling:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 el zonnebloem- of olijfolie
  • Peper en zout

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
  3.  Maak intussen de aardappel vulling: Schil de aardappels en snijd deze in blokjes van 0.5 x 0.5 cm (brunoise). Eventueel kun je deze ook raspen. Pel en snipper de ui. Meng de aardappelblokjes in een kom met de ui en breng op smaak met olie, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt.Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita,opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.
  7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa krompirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite. Serveer direct.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty