Vandaag knal ik er nog even een lekker healthy ontbijtje tegenaan. Alvorens wij voor een paar daagjes er tussenuit knijpen, en waarschijnlijk een paar daagjes lekker ongezond gaan doen, ga ik eerst nog even genieten van gezonde(re) pancakes met appel en yoghurt.
Pancakes voor het ontbijt
Het recept voor deze pancakes met appel is eigenlijk uit pure noodzaak is ontstaan. Omdat ik voor de vakantie nog even de fruitschaal en koelkast leeg wil eten. En met nog 3 appels, een paar eieren en een half pak soya yoghurt kom je blijkbaar een heel eind! Sowieso ben ik dol op pancakes bakken en deze yoghurt pancakes met appel is ook een toppertje! Een geraspt appeltje door je pancake, pannenkoeken en wafelbeslag is altijd lekker, want de appel maakt het beslag ook meteen iets zoeter.

Zelf pancakes met yoghurt maken
Voor de vulling en binding gebruik ik deze keer soya yogurt, maar je kunt natuurlijk ook gewone yoghurt of andere plantaardige soorten gebruiken. En beleg de yoghurt pancakes met een topping naar keuze. Ik heb letterlijk de laatste 3 eetlepels yogurt en wat plakjes appel gebruikt. Oh ja en wat zoetzure gedroogde cranberry’s voor extra vitamine C. Terwijl Dylan een flinke toren heeft gebouwd en overgoten heeft met maple syrup. Zo zie je maar: dit recept voor pancakes met appel en yoghurt is weer voor ieder wat wils. Eet smakelijk in ieder geval!
Recept: Yoghurt Pancakes met appel

Deze pancakes met yoghurt zijn een overheerlijk ontbijt. De Yoghurt geeft een frisse smaak aan de pancakes, maar daardoor krijgen ze ook een mooie fluffy structuur. Varieer gerust met meelsoorten, maar onderstaande combinatie is mijn favoriet!
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 15 minutes
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 1 ei,
- 250 gram soya yoghurt,
- 60 gram (glutenvrije) bloem,
- 40 gram amandelmeel,
- 30 gram boekweitmeel,
- 30 gram gedroogde cranberries or rozijnen,
- 1,5 theelepels bakpoeder,
- 1 theelepel bakingsoda,
- 1 eetlepel (kokosbloesem)suiker,
- 1/2 theelepel kaneel,
- (kokos) olie, om in te bakken.
Topping:
- wat extra yoghurt,
- 1–2 appels, in plakjes of gerapt,
- eventueel nog wat walnoten.
Extra:
- kommetje,
- grote mengkom,
- hand garde,
- Grove rasp,
- Spatel,
- Sauslepel.
- grote koekenpan of elektrische bakplaat.
Instructions
- Klop in een kommetje het ei los en roer hier vervolgens de soja yoghurt goed door.
- Meng in een grote kom, het (glutenvrije) bloem, amandelmeel, boekweitmeel, cranberries of rozijnen, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, bakingsode en kaneel, totdat alles goed verdeeld is. Schep hier het ei-yoghurt mengsel bij en roer goed door met de garde.
- Verhit vervolgens een grote koekenpan met een beetje kokosolie. Schep met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen en de bovenkant zal wat stollen en dat is het teken om de appel pannenkoekjes om te draaien.
- Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de pancakes warm houden in een voorverwarmde oven van 60 graden.
- Serveer de pancakes met appel aan tafel met de appel, wat extra yoghurt en druppel hier honing/stroop of siroop overheen. Top eventueel nog af met wat gebroken walnoten.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Dat klinkt wel heel erg lekker!!