Print

Recept: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 50 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Ovenschotel
  • Cuisine: Balkan Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 kilo vast kokende aardappels
  • 500600 gram rundergehakt
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kleine aubergine
  • ½ tros bospeen, met groen (ca 250 gram)
  • 1 vleestomaten
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht) en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie. Zet apart.
  2. Schil ondertussen de aardappels en snijd overlangs in plakken van ½ – 1 cm dikte. Spoel goed af, laat uitlekken en hussel vervolgens om met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
  3. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd in plakjes. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes van 1 cm. Schrap de bospeentjes (maar bewaar het groen), spoel af, snijd overlangs in vieren en vervolgens dwars in blokken. Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes pan en bak hierin het gehakt rul op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg de bleekselderij, aubergine en bospeen toe en bak 5 minuten mee. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven en schenk een klein beetje water in de pan. Bak nog een extra 2-3 minuten door en breng op smaak met zout, peper, de peterselie + 2 extra eetlepels gewassen en fijngehakt ‘groen’ van de bospeen. Zet daarna het vuur uit.
  5. Verdeel de helft van de aardappelplakken over de ovenschaal en schep hier de gehaktvulling overheen. Zorg dat alle aardappels bedekt zijn. Verdeel vervolgens de overgebleven aardappelschijven over het gehaktmengsel en schuif de in de oven. Bak de Musaka ovenschotel met aardappels en gehakt gedurende 50 – 60 minuten in de oven gaar. 
  6. Tot slot klop je de eieren los met de melk en breng op smaak met zout & peper. Haal de musaka uit de oven en schenk hier het eimengsel overheen. Niet alleen in het middel maar schenk uit over de gehele breedte en lengte van de schaal. Plaats de schaal terug in de oven en bak nog een extra 5-10 minuten, totdat het ei compleet gestold is.
  7. Serveer deze musaka ovenschotel met aardappels en gehakt hooguit nog met een groene salade erbij. Mijn zusje en ik vonden het altijd heerlijk om de meest krokante aardappelplakjes nog even te dippen in een beetje slasaus, maar dat terzijde.

Prijatno! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty