Dit is het laatste recept van de Mexicaanse weken op de blog. En dan moeten we natuurlijk ook afsluiten met een dessert! Deze Mexicaanse potjes met chocolade is het ideale toetje na je Mexicaanse borrel of feestje.
Chocolade Creme Brulee
Deze Mexicaanse potjes zijn eigenlijk stiekem een chocolade variant van de bekende Crème Brulee. Want de basis is een romige custard met dat bekende krokant laagje bovenop. En het is er tevens eentje met een bite hoor! Hij is smeltend zacht op de tong maar met een heerlijk kruidige smaak want ik heb er pepertjes aan toegevoegd! En dat chocolade en (rode) peper een goede combinatie is blijkt wel uit deze chocolade bonbons met rode peper.
Mexicaanse toetjes met zuivel
Mocht je Mexicaans eten sowieso vrij pittig vinden, dan kun je ook het beste ‘afblussen’ met wat zuivel en juist geen water. Deze Mexicaanse potjes met chocolade doen ook juist dat na je zware maaltijd, want de slagroom remt pittig eten. Een bolletje vanille ijs als dessert werkt ook prima! Aanrader is ook dit Dulche de Leche ijs! En wat betreft de pepers in dit recept: Mocht je er niet van houden kun je de hoeveelheid ook halveren of helemaal achterwege laten. (Maar dan mis je wel wat!) Enjoy! Voor de liefhebber: check dit Mexicaans weekmenu om van te watertanden!
Recept: Mexicaanse potjes met chocolade

- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 30 minuten (+ nachtje koelen)
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Nagerechten
- Cuisine: Tex Mex keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 85 gram pure chocolade (70% – 85%)
- 375 ml slagroom
- 35 gram suiker
- 1 klein kaneelstokje
- 1/4 theelepel gedroogde chili’s (crushed chili’s)
- snufje gemalen komijn
- 3 grote eierdooiers (L)
Ingrediënten topping:
- 3 eetlepels suiker
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
Extra:
- 4 souffle vormpjes
- grote, diepe ovenschaal
- klein pannetje
- garde
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Plaats een rooster in het midden van de oven. Hak vervolgens de chocolade grof en zet apart.
- Ondertussen verwarm je in een pannetje, op middelmatig vuur, de slagroom met het suiker, kaneelstokje, chili pepers en komijn. Breng alroerende aan de kook en zet daarna het vuur uit.
- Voeg de gehakte chocolade toe aan het roommengsel en roer met de garde goed door, om de chocolade te laten smelten. Klop vervolgens in een kom de eierdooiers los. Giet beetje bij beetje het warme chocolademengsel erbij en roer goed door.
- Verdeel de Mexicaanse flan met chocolade over de 4 souffle vormpjes en plaats de vormpjes in de ovenschaal. Vul vervolgens de ovenschaal aan met heet water (uit een waterkoker), totdat de souffle vormpjes voor de helft onder water staan. Schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven en bak de flan met chocolade gedurende 35-40 minuten. De bovenkant moet net gestold zijn. Haal vervolgens de vormpjes uit het water en laat goed afkoelen op het aanrecht. Dek de vormpjes vervolgens af met een stukje huishoudfolie en plaat sde gehele nacht in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
- Vlak voor het serveren (de volgende dag): verwarm je vast de grill in de oven en plaats een rooster op de hoogste stand. Ondertussen mix je de topping: Roer het suiker los met de kaneel en strooi dit over de bovenkant van de flan potjes. Plaats de souffle vormpjes onder de gril en laat in 2 minuten het suiker kristaliseren. Probeer halverwege de vormpjes een beetje te draaien zodat het niet aan een kant verbrand.
- Serveer de Mexicaanse flan met chocolade op een bordje, eventueel met een bolletje vanille ijs en wat extra geschaafde chocolade.
Buen Provecho! (=eet smakelijk!)
Keywords: creme brulee, custard, chocolade, slagroom, suiker, chillis
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Mexicaanse potjes met chocolade wilt maken!

Geef een reactie