• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus)

Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus)

8 augustus 2017 Door Betina Oostveen 19 Reacties

De Griekse keuken houdt veel meer in als enkel een ‘ Mixed Grill’, zoals sommigen denken. Het is een gegeven dat vlees vaak terugkomt in de Griekse keuken, maar dan ook in meer ‘landelijke’ gerechten, zoals deze Keftedes.

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten

Op het eerste gezicht zou je denken dat het gewoonweg gehaktballen in tomatensaus zijn, maar niets is minder waar. De explosieve en kruidige smaak zorgt voor een smakelijke verrassing en menigeen die ik dit recept heb laten proeven, zal het ook nooit meer vergeten.

Gehaktballen in tomatensaus stoven

Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘ Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. De heerlijke smaak dank je met name aan het gebruik van oregano, en dan ook niet te zuinig hoor. Het zijn immers Grieken, geen Nederlanders. Een extra teentje knoflook kan ook zelfs geen kwaad. En dan lekker laten sudderen in tomatensaus, daar blijft het vlees zo lekker mals van.

Keftedes of bifteki

Hoewel ik keftedes als hoofdgerecht bij het diner serveer, kun je ook kleinere balletjes maken en deze serveren als borrelhapje. Bij sommige Griekse restaurant kun je vaak ook wat mezze bestellen, een soort Griekse tapas, en dan kom je dit gerecht waarschijnlijk op de kaart tegen als bifteki en dan worden ze nog eens extra gevuld met een blokje feta. Maar mijn favoriete Griekse gehaktstaven serveer ik het liefst met gebakken aardappels uit de oven en wat gegrilde courgette. Eventueel nog een stukje brood erbij om die heerlijke saus lekker mee op te deppen.  Die Grieken weten wel wat lekker is.

Print

Recept: Keftedes (Griekse gehaktballen in tomatensaus)

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten
Print Recipe

★★★★★

5 from 1 reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gram (half om half) gehakt,
  • 2 sjalotjes, gesnipperd,
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • 1 eetlepel fijngehakte verse oregano,
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie,
  • 1/2 theelepel paprikapoeder,
  • 2 eetlepels broodkruim,
  • 1 groot ei,
  • zout & peper.

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik tomatenstukjes, van goede kwaliteit,
  • 1 grote ui, gesnipperd,
  • 1 kaneelstokje, 
  • 2 takjes verse oregano, van de takjes gerist,
  • 2 takjes verse munt, van de takjes gerist,
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Instructions

  1. Maak als eerste de keftedes: Meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van. 
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
  3. Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten
  4. Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten. 
  5. Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels. 

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Kali Orexi (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten

Category: Vlees Recepten Tags: broodkruim, ei, gehakt, Griekse keuken, oregano, peterselie, rundvlees, sjalotten, tomaten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap
Volgend bericht: Atelier Bar en Restaurant in Amsterdam »

Lees Interacties

Reacties

  1. Danella

    8 augustus 2017 om 10:59 am

    Ziet er goed uit! Vaak gegeten in Griekenland:).

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 om 4:37 pm

      Ha! wat leuk om te horen!

      Beantwoorden
  2. Trijntje

    8 augustus 2017 om 2:44 pm

    Hallo Betina

    De halfomhalf gehakt is hier niet ongekruid te koop
    De rundergehakt wel ,dan kan ik die wel nemen denk,ik??

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 om 4:36 pm

      uiteraard kan rundergehakt ook! Het vlees wordt dan wel ietsjes droger, omdat het minder vet bevat.
      Maar de smaak liegt er niet om 🙂
      Eet smakelijk alvast

      Beantwoorden
  3. Maggie

    3 september 2017 om 6:59 pm

    Vanousdher doe ik er ook een flinke scheut Metaxa door heen en citroenrasp.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 september 2017 om 11:53 am

      Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden
  4. Babette

    27 januari 2018 om 11:02 am

    Hoi, bij de ingrediënten van de keftedes staat een eetlepel peterselie. Bij de bereidingswijze wordt daar niet meer over gesproken, maar wel over munt. Moet de munt i.p.v. de peterselie of gewoon gezellig erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 januari 2018 om 5:32 pm

      Hi Babette, sorry voor de verwarring en ik heb het meteen aangepast:
      De gehaktstaven maak je met oregano en peterselie (lekker hartig)
      en de saus met oregano en munt (tikkeltje zoetig)
      maar je mag dit ook onderling uitwisselen hoor. Krijg je vanzelf wel weer een nieuwe lekkere smaakcombinatie van.
      Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden
  5. Babette

    28 januari 2018 om 10:36 am

    Dank je wel Bettina! We hebben het gisteravond gegeten, héérlijk! Ik was iets te zuinig met het zout. We gaan het voor vanavond weer maken (gisteravond was proefdraaien), dus dan ga ik iets scheutiger zijn!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 januari 2018 om 4:14 pm

      Super leuk om te horen Babette!
      En geniet er ook de volgende keer weer heerlijk van!!
      Groetjes!

      Beantwoorden
  6. John van der Vliet

    31 mei 2019 om 10:39 am

    Hallo Betina

    Net terug uit zonovergoten Parga, waar we dit gerecht als starter aten bij restaurant Baross aan de haven.
    De vader van de eigenaar heeft een recept waarbij de ballen juist krokant van buiten zijn, en heerlijk smeuig van binnen.(echt een aanrader)
    Ik vermoed dan ook dat hij ze pas bij het serveren overdekt met de saus, anders wordt het alsnog een zacht “jasje”
    Je kunt dit recept ook heerlijk maken met gepureerde (geroosterde puntpaprika), in plaats van de tomaten.
    Voor de dame uit een eerdere review, die zei dat er geen halfom gehakt verkrijgbaar is, half runder, half lamsgehakt is ook heeeeeeel lekker.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 mei 2019 om 10:43 am

      Hi John, wat leuk om te horen!
      En super bedankt voor de mooie variatie tips, die kunnen we een volgende keer dan toepassen!
      Fijne dag!

      Beantwoorden
  7. Christine en Peter

    24 mei 2020 om 9:03 pm

    Beste Betty, wij hebben vandaag jouw gehaktballetjes gemaakt ! Overheerlijk. We waren net even terug in Griekenland ! Dank je wel.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 mei 2020 om 1:53 pm

      Dat is super leuk om te horen! Dank jullie wel 🙂

      Beantwoorden
  8. Annelies

    16 augustus 2020 om 12:02 pm

    Hi Betina,
    Ik zou dit recept graag een dag van te voren willen voorbereiden (in ieder geval de gehaktballetjes). Kan dit en zo ja, hoe kan ik dit het beste doen?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 augustus 2020 om 12:35 pm

      jazeker. Je kunt ze gewoonweg in de saus bewaren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Of bak alleen de keftedes, maak de volgende dag de saus en warm ze daarin op. (altijd max 3 dagen houdbaar)

      Beantwoorden
  9. Erik Rouwenhorst

    22 oktober 2020 om 10:50 am

    Hoi die Bentina
    Al vaker gemaakt en elke keer weer iets bijgeleerd.
    Gisteravond het gehaktgekruid en in de koelkast gezet om de kruiden nog meer in het gehakt te laten komen. Voor het aanbraden van de gehaktballetjes bestrooi ik het met een beetje bloem en rol ze nogmaals even licht. Hierna aanbraden in de olijfolie om daarna in de airfryer te doen. Als dit klaar is al het vocht gebruiken voor de saus te maken. Hierdoor krijg je lekkere knapperige balletjes. Daarna na het maken van de saus de balletjes overgieten met de saus en dan heerlijk smullen.

    Succes met je andere gerechten.

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 oktober 2020 om 1:35 pm

      Er zijn meerdere wegen die leiden naar de Akropolis 🙂
      Hartelijk dank voor deze tips Erik!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Keftedes – Veranda-Cooking schreef:
    16 mei 2021 om 10:54 am

    […] Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus) […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl 10x Recepten met Jackfruit
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl

Butter Chicken (Murgh Makhani)

recept snelle pangranola maken © bettyskitchen.nl

Snelle pangranola

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in