Print

Recept: atjar met komkommer

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 20 minuten (+ koelen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 40 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 komkommer

Instructions

  1. Snijd de komkommer in zeer dunne ronde plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of gebruik simpelweg een kaasschaaf. Stop in een kom of weckpot.
  2. Verwarm de azijn met de suiker en kruiden in een steelpannetje. Wacht tot de suiker oplost en laat daarna 1 minuut zachtjes koken.
  3. Zet het vuur ui en verwijder de kruiden uit het azijn mengsel.
  4. Giet daarna (voorzichtig!) over de komkommer en laat daarna afkoelen. Zet apart om minstens 30 minuten in te laten trekken.
  5. Bewaar de atjar met komkommer na het afkoelen in de koelkast en dan is het gerust nog een paar dagen houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

Variatietip: Vervang de komkommer door een kwart gesneden rode kool.

Of gebruik een groente mix (atjar tjampoer) van:

  • een kwart witte kool fijngesneden
  • halve rode paprika  in blokjes
  • 1 wortel julienne gesneden.
  • verdubbel in dat geval wel de ingrediënten voor de atjar en
  • voeg 1 eetlepel kurkuma poeder + 1 tl gember poeder extra toe voor het koken.

Keywords: atjar, zoetzoer, pickles, groenten, komkommer