Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!
Aan de slag met recept voor zanddeeg
Het recept voor zanddeeg is heel eenvoudig te maken. Je hebt waarschijnlijk alle ingrediënten hiervoor al standaard in huis liggen. Dus op elk gewenst moment van de dag kun je lekker aan de slag met zanddeeg voor koekjes en (appel)taart of zelfs deze chocolade karameltaart. Maar wist je dat dit makkelijke zanddeeg ook wordt gebruikt als basis voor quiche en hartige taarten? Wel een ongezoete variant zonder suiker, maar zonder deze zanddeeg korst mag je het anders geen quiche noemen 😉
Zanddeeg voor eenvoudige koekjes
Zanddeeg maken is simpelweg een kwestie van even doorkneden en wat je over hebt kun je ook goed invriezen. Je rolt het zanddeeg recept vliegensvlug uit tot een lap en steekt hier heel eenvoudig koekjes uit met verschillende koekjes vormen. Ik maakte hier onder andere koekjes met glazuur van maar ook deze met sprinkles gedecoreerde kerst koekjes. Je steeks met een koekjes steker mooie vormen deeg zoals ik hier ‘grafzerken’ maakte voor Halloween Chocolade kerkhofjes. Daarnaast is zanddeeg ook ideaal voor het maken van de super makkelijke jam koekjes – ook wel ‘thumb print cookies’ genoemd. En met zanddeeg maak je dus ook die heerlijke korst voor appeltaart of deze kersen-kruimeltaart. Dit is dus echt een veel voorkomend deeg waar je alle kanten mee uit kunt.
Recept: Zanddeeg voor koekjes en (appel)taart
Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!
- Prep Time: 15 min (+30 mins. wachten)
- Cook Time: 20 min
- Total Time: 1 uur
- Yield: 450 gram zanddeeg 1x
- Category: koekjes
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Voor een heleboel koekjes of een (appel)taart met diameter 20-22 cm:
- 200 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 100 gram basterdsuiker (maakt niet uit welke kleur)
- 125 gram KOUDE roomboter
- 1 eierdooier
Instructions
VOORBEREIDEN:
- Zeef de bloem, zout en suiker boven een kom.
- Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem. Voeg hierna de eierdooier toe. (Je kunt deze stappen ook bereiden in een foodprocessor).
- Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het zanddeeg uit op een met bloem bestoven werkblad of aanrecht. De lap dient minimaal 5 mm dik te zijn. Je kunt nu met een uitsteekvormpje figuurtjes uit steken.
BAKKEN:
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht.
- Deze koekjes dienen dan 15-20 minuten gebakken te worden in een voorverwarmde oven ,of gebruik het deeg als bodem voor appeltaart: de baktijd wordt dan 45 minuten.
BEWAREN:
dit zanddeeg kan ook heel goed ingevroren worden. Dus gooi je restjes niet weg, maar kneed kort door elkaar, vorm hier een bal van en druk plat. Verpak de plak in huishoudfolie en stop in de vriezer. Voor gebruik laten ontdooien natuurlijk en even kort opnieuw doorkneden.