Blauwe bessen jam maken

Blauwe Bessen JamJam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. En door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Mijn favoriet is blauwe bessen jam (Blueberry), en dit recept is uitermate geschikt voor op toast, croissants en op pannenkoekjes. Neem ook eens een kijkje bij mijn recepten voor frambozen jam en bramen jam.

Recept voor blauwe bessen jam:

(potje van 250 ml)

Ingrediënten:

 • 500 gram blauwe bessen,
 • sap van 1 citroen,
 • 100 ml water,
 • 1 kaneelstokje,
 • 100 gram (gelei)suiker,
 • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Bereidingstijd:  25  minuten + afkoelen

Bereidingswijze:

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.
  2. blauwe bessen jam pootjes

 

 1. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 10 minuten door te koken.
 2. Verwijder het kaneelstokje en voeg  de suiker toe, en kook nog 10 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). kook de blauwe bessen om blauwe bessen jam te makenblauwe bessen jam in de panSchep de jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek.)

blauwe bessen jam in de pootjes Na opening is de blauwe bessen jam 2 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>