Blauwe bessen jam maken

Blauwe Bessen JamJam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. Mijn favoriet is blauwe bessen jam (Blueberry), en dit recept is uitermate geschikt voor op toast, croissants en op pannenkoekjes.

En door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Waar normaliter gelijke delen suiker en fruit wordt gebruikt om jam te maken, heb ik dit recept aangepast naar een minder zoete variant, en conserveer ik de jam met wat extra citroensap. Hierdoor is deze twee weken houdbaar na opening. Maar voeg dus gerust meer suiker toe om zoeter te maken, of om de jam langer houdbaar te maken.

Neem ook eens een kijkje bij mijn recepten voor frambozen jam en bramen jam.

Recept voor blauwe bessen jam:

(potje van 250 ml)

Ingrediënten:

 • 500 gram blauwe bessen,
 • sap van 1/2 citroen,
 • 100 ml water,
 • 1 kaneelstokje,
 • 250 gram (gelei)suiker,
 • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Bereidingstijd:  35  minuten + afkoelen

Bereidingswijze:

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.blauwe bessen jam pootjes
  2. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
  3. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.kook de blauwe bessen om blauwe bessen jam te maken
  4. Schep de jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Na opening is de blauwe bessen jam 2 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier!

blauwe bessen jam in de pootjes

Comments

 1. says

  Ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven jam proberen te maken. 1 1/2 kilo blauwe bessen, 300 ml water, 300 gr geleisuiker, 1 1/2 kaneelstokje en sap van 2 citroenen. Verder precies gedaan wat in het recept stond.
  Ik vind dat het wat dun blijft. Een uur geleden op een beschuit gegeten en ik voel het nog in mijn maag. Klopt de hoeveelheid citroensap wel in het recept? Ben blij dat ik geen 3 citroenen heb gebruikt.
  In andere recepten zie ik nu vaak de verhouding fruit en suiker gelijk. Dan blijft het langer goed?

  • says

   Goede morgen Karen,

   veelal wordt jam inderdaad gemaakt met gelijke delen fruit en suiker. Maar omdat ik minder suiker eet, heb ik een deel weggelaten en een ander deel gecompenseerd met extra citroensap (ook voor de conservering ervan) Je kunt uiteraard naar behoeven zelf meer suiker toevoegen tijdens het kookproces.
   Daarnaast is jam ook heel geschikt om in te koken, je kunt dit zelfs bijna een uur laten pruttelen, en dan wordt het vanzelf dikker.
   Ik zal het even hierboven erbij vermelden, en wat meer suiker toevoegen.
   Veel kookplezier!
   Groetjes, Betty

 2. Audry Simons says

  Heb vandaag deze jam gemaakt. Limoen i.p.v. citroen gebruikt.
  Is heel goed gelukt. Hou zelf ook van wat minder suiker.
  Ga zeker nog meer van je recepten uitproberen, te beginnen met de scones.
  Verheug me er nu al op!
  Groetjes, Audry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *